Blogi

20. kesäkuuta 2021

Kristillistä podcastia tekemään!

Podcast on mediailmiö, joka on saavuttanut vakiintuneen paikan viestinnässä ja mediakulttuurissa parin viime vuoden aikana. Podcast on ääniohjelma, joka julkaistaan ​​MP3-muotoisena äänitiedostona Internetissä. Podcastia voitaisiin kutsua Internet-radio-ohjelmaksi. Ero verrattuna perinteiseen radioon on podcastin ”jukebox” -luonne: kuluttaja voi kuunnella tai ladata ääniohjelman Internetistä missä ja milloin tahansa.

Kuka tahansa voi myös julkaista itse tuotetun podcast-ohjelman internetissä. Myös tässä suhteessa podcast eroaa perinteisestä radio-ohjelmasta. Pelkkää puhetta sisältävän podcastin tuottamiseen ja julkaisemiseen ei vaadita erityistä lupaa. Musiikkia käytettäessä täytyy tekijänoikeuskysymyksistä huolehtia erikseen.

Podcastin tuottaminen ei ole vaikeaa, tärkeintä on, että on jotain sanottavaa. Äänityskokeilut voi hyvin aloittaa älypuhelimella. Suurin osa älypuhelimista tallentaa todella hyvää ääntä. Pitemmälle pyrittäessä kannattaa hankkia nimenomaan äänittämiseen tarkoitettu laitteisto. Netistä löytyy myös ilmaisia ATK-ohjelmia äänitteen muokkaamiseen kannettavalla tietokoneella tai älypuhelimella (esimerkiksi Audacity tietokoneelle ja  WaveEditor for Android matkapuhelimelle). Podcast-äänitiedostot voidaan julkaista myös ilmaiseksi Anchor.fm tai Soundcloud – palvelujen kautta. Internetissä on olemassa useita tällaisia ​​podcast-isännöintipalveluja podcastin julkaisemiseksi Suurin osa tarjoaa palvelua vähintään tiettyyn rajaan asti maksutta. Anchor.fm on tällä hetkellä täysin ilmainen palvelu podcastien julkaisemiseen.

Jaksomedian Jakso.fi -sivustolta löytyy Suomalaisia podcasteja listattuna. Lisää tulee lähes päivittäin. Kristilliset podcastit loistavat kuitenkin poissaolollaan. Miksi näin? Kristityillä on kuitenkin hyvä sanoma, evankeliumi, kerrottavaksi median kautta. Podcast-ääniohjelmaformaatti tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ja tapoja evankeliumin välittämiseen. Podcastin tekeminen on kaikkien ulottuvilla. Podcastin luonteeseen kuuluu vapaa ja rönsyilevä ote ja stressittömyys, podcast on rento media. Podcast voi olla vapaata keskustelua Raamatun äärellä, radio-raamattupiiri, haastattelu-ohjelma, hartaus-ohjelma, teema-ohjelma, ihan mitä vaan. Lähde rohkeasti kokeilemaan, vapauta sisäinen nettiradio-toimittajasi evankeliumin työhön!

Jos haluat neuvoja ja opastusta podcastin aloittamiseen ja tekemiseen, ota rohkeasti yhteyttä tämän sivuston toimittajaan. Podcast on tämän päivän media, myös kristityille.
Voit kuunnella lisää aiheesta oheisesta Leif Nummelan haastattelusta.

31. heinäkuuta 2020

Kuuntele Raamattu läpi vuodessa!

Raamatusta avautuu aivan uusia näkökulmia kuuntelemalla sitä. Tähän on nyt oiva tilaisuus OPKON Raamattupodin myötä. Raamattupodi on internetistä kuunneltava podcast-ohjelmasarja jossa luetaan koko Raamattu läpi vuoden aikana. Pyrkimyksenä on yhdistää Uutta ja Vanhaa Testamenttia ja saada samalla ymmärrystä Raamattuun kokonaisuutena. Jokaisessa ohjelmassa luetaan järjestyksessä jakso Vanhasta Testamentissa, Uudesta Testamentista sekä Psalmeista erikseen. Jokaisen jakson lopussa on aina muutama ajatus tai kysymys päivän tekstiin liittyen. Tavoitteena on yhdistää testamentteja, syventää suhdetta Herraan Jeesukseen ja antaa Sanan muuttaa elämää. Raamattupodi oiva lisä päivittäiseen hartauselämään. Sana sellaisenaan auttaa jaksamaan tässä päivässä juuri nyt.

Raamattupodissa luetaan vuoden 1992 raamatunkäännöstä. Lukusuunnitelma ja osa loppuajatuksista pohjautuu teokseen Connect the Testaments: A 365-Day Devotional with Bible Reading Plan (John D. Barry and Rebecca Van Noord, Lexham Press, 2012).
Vaikka podcast alkaa Tammikuun 1. päivästä, sen kuuntelun voi aloittaa jälkikäteenkin, koska kaikki jaksot ovat koko ajan kuunteltavissa Raamattupodin podcast sivustolla. Annostella voi mielensä mukaan. Raamattupodi on helposti kuunneltavissa niin tietokoneella, tabletilla kuin kännykälläkin.


Raamattupodin löydät www-osoitteesta:
https://anchor.fm/raamattupodi

Raamattupodia julkaisee Suomen Ev.lut. Opiskelija- ja Koululaislähetys ry eli OPKO, joka on maamme suurimpia Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piiriin kuuluvia koululais- ja opiskelijatyötä tekeviä järjestöjä.

3. huhtikuuta 2020

Veisatkaa Herralle uusi virsi

Meneillään oleva epidemiakriisi on haastanut kristikuntaa etsimään uusia ihmisten tavoittamisen ja viestinnän tapoja. Kun on jouduttu elämään eristyksissä, on internet osoittautunut parhaaksi tavaksi tavoittaa ihmisiä evankeliumilla. Käytännön pakosta ovat seurakunnat ja kristilliset yhteisöt joutuneet opettelemaan verkkoviestinnän tekniikkaa ja toimintapoja. Virusepidemia on pakottanut näin seurakunnan opettelemaan uuden viestintävälineen käytön ja jalkautumaan internetiin.

Näinä kriisin aikoina tarvitaan evankeliumia internetiin kaikin käytettävissä olevin keinoin (tekstinä, äänenä, videona). Ihmiset ovat peloissaan ja ahdistuneita. Vain ilosanoma Kristuksesta voi rahoittaa levottoman sielun. Virret ovat oiva ja kristikunnan historiassa koeteltu keino sielun lääkintään. Virret ovat säveliin käärittyä rukousta ja evankeliumia, ja ne ravitsevat sielua, vahvistavat uskoa ja rauhoittavat levotonta mieltä.

Seurakuntien musiikkielämän avuksi on Suomen Ev.Lut. Kirkko perustanut Virsikirja.fi -sivuston:

https://virsikirja.fi/

Tuolta www-sivulta löytyvät kaikki suomalaisen virsikirjan virret sävelmineen ja sanoituksineen. Suurimmassa osassa virsiä on mukana virren ensimmäinen säkeistö laulettuna. Lisäksi kunkin virren kohdalla voi kuunnella pelkän sävelmän soitettuna tai virren säestyksen yksinään. Virsikirja.fi -sivusto tarjoaa erinomaisen avun henkilökohtaiselle hartauselämälle tai erilaisille piireille, joilta puuttuu virsilaulun säestäjä. Kännyköissäkin hyvin pyörivä Virsikirja.fi käy hyvin mukana kulkevasta pikkukanttorista.

Suurin osa virsistä on sävelmien ja sanoistusten puolesta tekijänoikeuslain alaista aineistoa, joten niitä ei voi vapaasti esittää, julkaista tai käyttää omissa hartausohjelmissa esim. internetissä ilman asianomaista lupaa
.
Siksi on hyvä tietää, että virsikirjassa on myöskin kymmeniä tekijänoikeusvapaita virsiä, joita voi täysin vapaasti itse esittää ja välittää internetin kautta joko suorana striimattuna tai tallennettuna, katso oheinen linkki. (Huomaa, että kaupallisia levytyksiä ja tallenteita ei voi käyttää, niiden käyttöä valvoo Gramex vaikka Teosto-maksuja ei tarvitsisikaan maksaa).

Löydät vapaiden virsien listan seuraavalta internet-sivulta:

https://virsikirja.fi/tekijanoikeustiedot/vapaat-virret/

Itse ja ystävien kanssa saat laulaa ja soittaa näitä virsiä niin paljon ja niin usein kuin sielu sietää. Ja julkaista niitä missä vain ja milloin vain, ei tarvitse raportoida eikä maksaa mitään maksuja minnekään.

Haastankin näin kaikki musisoivat kristiveljet ja-sisaret esittämään ja tallentamaan näitä vapaita virsiä internetiin – muidenkin käytettäväksi vapaasti esim. netti- ja videohartauksissa. Esitystallenteita käytettäessä on tietysti aina mainittava esittäjät, eikä niitä saa käyttää kaupallisesti ilman esittäjien lupaa.

Ja sinä musisoiva veli tai sisar: Jos annat vapaan virren esityksesi ilmaiseksi jaettavaksi internetiin – Jumalan kunniaksi, evankeliumin hyväksi ja mielen virkistyksesi – et varmasti siitä köyhdy. Olet saava korvauksen Herralta aikanaan. ”Lahjaksi olette saaneet, lahjaksi antakaa” (Matt. 10:8).

”Musiikki on eräs Jumalan kauneimpia ja ihanimpia lahjoja. Saatana on sen vihollinen, koska sillä voidaan karkottaa monia ahdinkoja ja synkkiä ajatuksia.” – Martti Luther

”Veisatkaa Herralle uusi virsi, veisatkaa Herralle, kaikki maa. Veisatkaa Herralle, ylistäkää hänen nimeänsä. Julistakaa päivästä päivään hänen pelastustekojansa.” (Ps. 96:1-2)